شهید سید محمد تقی شاهچراغ: هدف و مقصودم از جبهه آمدن این است: 1- رضای حق 2- لبیک به ندای امام امت امید مستضعفان جهان 3- آزادی کربلا 4- تکلیف شرعی را اداء کرده باشم... با خداوند پیمان می بندم که در تمام عاشوراها و در تمام کربلاها با حسین (ع) همراه باشم و سنگر او را خالی نکنم تا هنگامی که همه احکام اسلام در زیر پرچم اسلامی امام زمان (عج) به اجرا درآید.

Back شما اینجا هستید: نشرح ستارگان پرفروغ شهیدان گمنام مصاحبه ها

مصاحبه با سردار سید محمد تقی شاهچراغی

shahidan-3چند سالی است که فضای روستای حسن آباد دامغان معطر از حضور دو زائر گمنام سیدالشهدا (علیه السلام) گردیده است ؛ دو شهید میهمان، که قدم بر دیدگان مان نهادند و هنوز نیامده، مهرشان بر قلب مردمان ما نشست؛ اینک و در آستانه ی یازهمین سال نزول این هدیه الهی و جوشش چشمه ی نور در قهاب رستاق، درصدد برآمدیم با سردار سید محمد تقی شاهچراغی که در مراسم استقبال از این دو عزیز گمنام نقش اساسی را ایفا نموده اند؛ مصاحبه ای داشته باشیم و از انگیزه دست اندرکاران برنامه و خاکسپاری این دو شهید گمنام در روستای حسن آباد سئوالاتی داشته باشیم که علی رغم کمبود زمان ، با حوصله به سئوالات ما پاسخ دادند .

-      جناب سردار ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار داده اید ؛ به عنوان اولین سئوال ، لطفاً با توجه به این که تدفین شهدای گمنام در یک روستا در آن سال ها کاری جدید بوده و یا این که به ندرت صورت گرفته بوده است؛ از علل به خاک سپاری این دو شهید عزیز نکاتی را بیان فرمائید.

بسم رب الشهدا والصدیقین؛ به نظرم همان طور که در سئوال شما هم عنوان گردید عوامل متعددی در این خصوص نقش داشته است که بنده به دو، سه مورد به طور خلاصه اشاره می کنم. به طور مسلم مهمترین عامل در اقدام به این کار، تأثیر معنوی فوق العاده حضور شهدای گمنام درمناطقی است که درآن جا به خاک سپرده می شوند، می باشد. به طور قطع این نکته یکی از علت های این کار بود، زیرا تصور ما بر این بود که انجام این کار موجب رشد فضای معنوی در منطقه خواهد شد که با توجه به شبیخون گسترده فرهنگی دشمن دچار مشکلاتی گردیده بود؛ گمان ما این بود که این حضور تأثیر خود را بر فضای دینی منطقه باقی خواهد گذاشت که همین طور هم شد و لازم است دوستانی که در این گونه مباحث تحقیق می کنند به این مسئله توجه نمایند. عامل دیگر که خیلی زیاد در به انجام رسیدن این حرکت نقش داشته است علاقه ی وصف ناشدنی مردم روستا به این کار بود که انصافاً هم در طی این سال ها این علاقه و میهمان نوازی مشهود بوده است و لازم است در ادامه تأکیدی در این خصوص داشته باشم. عامل سوم به ویژگی ها ی روستای حسن آباد برمی گردد زیرا با توجه به قدمت فراوان روستا و سکونت سادات در این آبادی و حضور بزرگان دینی و شهدای والا مقام زمینه این کار را مهیا می دیدیم .

  -     مراسم استقبال از شهدا چگونه صورت پذیرفت؟

بعد از درخواست های مکرر و پی گیری های متعدد در خرداد ماه سال 1380به ما اعلان کردند که جهت استقبال و تدفین بقایای پیکر دو شهید در روستای حسن آباد برنامه ریزی صورت پذیرد. طبیعی است که دریافت این خبر برای ما خیلی مهم بود و لذا از همان ابتدا شروع به برنامه ریزی کردیم تا بهترین استقبالی که مردم یک روستا می توانند از فرزندان عزیز خود داشته باشند، صورت پذیرد؛ لذا همه ی مردم از کوچک و بزرگ دست به کار شده و خود را برای مراسم آماده کردند تا این که روز موعود فرا رسید. عصر روز پنجم خرداد ماه سال یک هزار و سیصد و هشتاد بود که تشییع پیکر پاک این دو شهید در روستای حسن­ آباد در میان استقبال بی نظیر مردم صورت گرفت؛ استقبال مردم به گونه­ای بودکه جمعیت تا بیرون آبادی آمده بودند؛ حضور گسترده میهمانانی از شهر دامغان و روستاهای اطراف همراه با گروه موزیک سپاه، شور و حرارت خاصی به مراسم بخشیده بود و پیکر این دو شهید عزیز در میان حزن و اندوه و عزاداری و سینه­زنی جوانان برای خاکسپاری به قبرستان روستا منتقل گردید . پس از انجام مراسم خاکسپاری برنامه عزاداری، مداحی و سخنرانی که با حضور پرشور و جالب توجه میهمانان و اهالی آبادی همراه بود در حسینیه روستای حسن­ آباد برگزار شد.
در ادامه نیز مراسم روز سوم، هفتم، اربعین و نیز سالگرد این عزیزان به پاس ارج نهادن به مقام والای شهیدان خصوصا این دو شهید والامقام به همت ستاد بزرگداشت شهدای گمنام و مساعدت مردم خصوصاً جوانان روستا برگزار شد.

  -      لطفا درباره انتخاب مکان دفن شهدای گمنام توضیح مختصری بدهید.

سئوال خوبی را مطرح کردید؛ همواره در جریان تدفین شهدای گمنام سئوال مهم ، پیرامون انتخاب مکان تدفین این شهداست زیرا مردم درشهرهای مختلف علاقه دارند که مقبره این عزیزان در بهترین نقاط قرار داشته باشد ، ما هم در خصوص این مسئله از همان ابتدا ذهن مان به قبرستان حسن آباد و مکان خاصی که در این قبرستان از گذشته برای مردم روستا از قداست خاصی برخوردار بوده است؛ معطوف گردید. اجازه بدهید درخصوص این مسئله مقداری توضیح بدهم. قبرستان روستای حسن آباد که در برخی نقل ها از این روستا به روستای سادات هم تعبیر شده است ، از قبرستان های قدیمی و با ویژگی ها ی خاص می باشد؛ این مزار با توجه به قبور سادات بزرگواری که به تدین و نیک نامی معروفند داری معنویت و روحانیت خاصی است. خیلی از افراد هم در مورد این قبرستان اعتقاداتی دارند و برخی از بزرگان دینی هم مطالب عجیبی را در این مورد نقل کرده اند. این از جهت قبرستان روستا؛ اما همان طور که اشاره کردم محل دفن هم که در بین مردم روستا به گذر گاه معروف می باشد از قدیم در نزد مردم دارای قداست خاصی بوده است به نحوی که مردم در بنای مخروبه ای که در این مکان قرار داشته است همواره چراغ روشن می کرده اند و حتی خبلی از متدینین با کفش وارد این مکان نمی شده اند و معتقد بوده اند که این جا مکان عبور یکی از امامان معصوم (ع) بوده است. آثار با ارزشی هم در نزدیکی این مکان بدست آمده است که یک نمونه آن قطعه سنگی است که درآن نام امامان معصوم تا امام هفتم (ع) درج شده بوده است .

 -       همان طور که فرمودید حضور شهید در یک منطقه دارای آثار و برکات بی شماری برای مردم آن منطقه می باشد ، سئوال ما این است، اگر هم اکنون بخواهید برآوردی در این خصوص داشته باشید ، می توانید به چه نکاتی اشاره نمایید.

بله؛ همان طور که انتظار می رفت و این هم خود از الطاف الهی است از همان ابتدا مرقد مطّهر این دو شهید مورد توجه مردم قرار گرفت به صورتی که خیلی از مردم وقتی برای زیارت اهل قبور بر سر مزار می آیند ابتدا بر مرقد این دو شهید حاضر می شوند و بعد به سراغ عزیزان خود می روند. هم اینک توجه و اعتقاد به مزار این دو شهید عزیز به صورتی گسترش پیدا کرده است که ما با نذورات و توسل و مسائلی از این قبیل مواجه هستیم و نه تنها برای مردم روستا بلکه برای مردم روستا های همجوار نیز تبدیل به مأمن و پناه گاهی مطمئن گردیده است و این در حالی است که مرقد پاک شهیدان زیادی در این روستا ها قرار دارد .

-       برنامه های آتی شما برای استفاده هر چه بیشتر از این فضا جهت گسترش فرهنگ دینی و شهادت چیست ؟


ستاد بزرگداشت شهدای گمنام بلافاصله پس از مراسم تدفین و به منظور ایجاد احداث بنای یادبود و فضای مناسب جهت انجام کار های فرهنگی در محل مقبره این دو شهید عزیز، نقشه ای را آماده کرد و اقدام به تخریب کامل بنای مخروبه ی قدیمی نمود و با توجه به امکاناتی که مهیا شد ، فضایی به مساحت 120 متر مربع احداث و امکاناتی هم چون آب و برق و صوت ... نیز بدان اضافه گردید. هدف ما از همان ابتدا این بود که با توجه به موقعیت بنا به جهت قرار گرفتن در مسیر جاده شمال به جنوب کشور ( دامغان – اصفهان) شرائطی مهیا گردد تا مسافرینی که در این مسیر نیز تردد می کنند از فضای معنوی این مکان استفاده نمایند که با عنایت خداوند متعال هم اکنون مسافران زیادی به زیارت این دو عزیز گمنام نائل می شوند. این را هم اضافه نمایم که حضور این دو شهید گرانقدر فرصتی را فراهم کرده است تا برنامه­ های فرهنگی در طول سال مانند عصرهای پنج­شنبه، شام غریبان حضرت سیدالشهدا(ع) و مناسبت های دیگر در جوار مرقد این دو شهید برگزار شود .

 -      با تشکر از این که در این مصاحبه شرکت کردید و با آرزوی توفیق برای جنابعالی جهت گسترش هر چه بیش تر فرهنگ ایثار و شهادت.